Gyakori Ismételt Kérdések / FAQ

Készítettem egy oldalt azoknak a kérdéseknek, illetve válaszaiknak, amelyeket a legtöbbször kérdezték meg tőlem.

Milyen kamerát és objektíveket használsz?

Az összes eszközöm megtalálható ezen az oldalon, de leginkább Nikon és Sigma Art csodák.

Hogyan történik egy fotózás?

Körülbelül jelölj ki aznap annyi órát a fotózásra amekkora csomagot megvásároltál, lefoglaltál, plusz 1-1 órát, ami tartalmazza mind az utazási időket, mind az esetleges átöltözési időket, késést, bármi felmerülő problémát, pl. időjárási. Amennyiben bármilyen ötleted van, ne félj megosztani, az esetleges kellékeket is magaddal hozhatod, de akár én is vihetek a sajátjaim közül, pl. virágot. Emellett körülbelül mindegyik öltözékre egy-egy óra bőven elég tud lenni.
Hogyan írnád le a stílusod?

Talán a legmegfelelőbb fancy megnevezés a természetes-fény-stílusú fotós szókapcsolat. Leginkább szeretem azokat a képeimet, amelyek valamilyen érzelem, vagy mélyebb, továbbgondolt gondolat manifesztációi. De a legjobb, hogyha végigmész a portfoliomon és te válaszolsz erre a kérdésre önmagadnak.

Körülbelül mennyi idő alatt kapjuk "kézbe" a kifizetett csomag képeit?

Esküvők esetében az 5-6 hét a maximum időpont, míg Marketing, Fesztivál képek esetén a 2-3 hét, legkésőbb. Minden egyéb eset, például Headshotok és Páros fotózások esetén legkésőbb 1 hét. A munka közben időnként sneak peek-eket küldök vagy post-olok egy-egy social media platformon. Amint készenállnak, megkereslek és elküldöm őket (pl. WeTransfer-en keresztül). Amíg minden ki nem lett fizetve addig a kész képek nem lesznek elküldve. FONTOS: Hogyha a MINTAKÉPEK feltöltésétől számított 2 héten belül nem válogatod ki a képeket, abban az esetben az üzlet szintén tárgytalan.

A nap leginkább mely szakaszában szeretsz fotózni?

Mivel leginkább a természetes fényt kedvelem, így függ mind a nap állásától és az időjárástól is. Legjobban a napfelketét és az akörüli időszakot, vagy pedig a naplemente környékén és az azt megelőző és követő rövid időszakot kedvelem. Ám abban az esetben, ha napközben is lágyak a fények a felhők, időjárás miatt, akkor igazából bármikor. Természetesen nincs olyan eset amikor ne tudnék a helyzettel mit kezdeni.

Vihetek bárkit a fotózásomra?

Természetesen, bárki akivel jól érzed magad, vagy segít ellazulni, vagy esetleg felhype-olna. De amennyiben vele is szeretnél képeket, vagy róla, az plusz díjjal jár.

Mennyi az esetleges plusz költség amely fennáll egy átlagos fotózás során?

Mi történik, hogyha rossz az idő?

Az előleg a teljes csomag 20%-a, mindenféle plusz költség nélkül. Minden felmerülő plusz költséget a fotózás végén kell készpénzben vagy helyben átutalva átadni. A leggyakoribb plusz költség az utazási költség, ami az útiköltség (oda-vissza) kétszerese. A fizetési metódusom: előleg + a csomagban foglalt összeg 80%-as + a felmerülő plusz költségek.
Amennyiben esik vagy nagyon fúj a szél, vagy lebetegedek, abban az esetben ingyenesen, díjmentesen közösen választunk egy új időpontot, és folytatjuk, mintha mi sem történt volna. Amennyiben viszont nem jelensz meg a megbeszélt időpontban (plusz-mínusz 45 perc), abban az esetben az üzlet tárgytalan és a vissza nem térítendő előleg a kezemben marad. Ha mégis szeretnél velem képeket készíttetni, abban az esetben újra kell lefoglalnod és elküldened az előleget. Amennyiben előre szólsz, hogy változtatni szeretnél, abban az esetben plusz költség ellenében választunk egy másik időpontot.


Lemezen kapom meg a magas minőségű képeimet?


Az általad készült képeket felhasználhatom bárhol?

Nem, dehogyis, a lemezek a kockáknak valóak. Elsősorban netes felhőben vagy e-mailen keresztül, másodrészben viszont akár igény szerint pendrive-on is. 
Természetesen, szíved joga, hogy hová rakod fel és kinek küldöd el, viszont amennyiben megkérhetlek, minden képnél szánj rám egy 10 másodpercet, hogy vagy az Instagram-om (@akosturos) vagy a Facebook-om megjelölöd. Nagy segítség kicsi erőfeszítéssel. Óh, és emellett ne vágd vagy változtass rajta. Amennyiben gond van, előtte meg tudjuk azt beszélni.


Kiválaszthatom, hogy mely képek kerüljenek fel a fotózásunkról a webre?


A fotózások során készült nyers képeket megkaphatom?

Alapesetben az összes szerkesztett kép felkerül a netre. Viszont amennyiben nem szeretnéd egyáltalán a képeket viszontlátni az interneten, abban az esetben egy kisebb díjat számolok fel, mivel az eddig készült képeimmel találtál meg és én is így hirdetem a brand-em, egy szükséges alaptartozéka a munkámnak.
Sajnálom, Kedves, de ebben sajnos nem tudok segíteni. Ez olyan, mintha az étteremben pizzát rendelnél, de az asztalhoz a kész étel helyett a hozzávalókat viszik – kemencével együtt -. Természetesen a VÁLOGATÁS során a nyers képeket fogjátok látni, de ezek nem letölthetőek és “gyenge” minőségűek, hogy ne foglaljanak helyet. Viszont ezeknek a képeknek bárminemű felhasználása az üzlet végét jelenti.


Hogyan szerkeszted a képeidet?


Szelektív színezést vállalsz a szerkesztés során?

Először is biztonsági mentéseket végzek az adott fotózásról, majd Nikon ViewNX-i-vel kiválogatom azokat, amelyeket szeretnék megszerkeszteni. Ezután Adobe Lightroom Classic CC-ban színezem a sorozatot, majd azokat a képeket Adobe Photoshop CC 2019-ben retusálom.
2013 óta egyáltalán nem.


A fotózások során mennyi képet kapok "kézbe"?


Amennyiben nem vagyok elégedett az alakommal, ruhámmal stb., abban az esetben változtatsz / szerkesztesz rajta, vagy van lehetőség az újrafotózásra?

Esküvők esetében 500-600+ képről beszélünk, illetve a kreatív páros fotókról. Marketing és egyéb üzleti irányultságú képek esetén, valamint a portrék, headshot-ok, családi és páros fotózásokat illetően mindig a csomagban / megegyezésben foglalt képmennyiség várható. Fontos megjegyezni, hogy a bejegyzett képmennyiség nettó, várhatóan több képet kapsz a pénzedért, ez lesz az én kis ajándékom feléd!
Az ilyensfajta idő- és energiaigényes szerkesztés plusz költségekkel jár, az újrafotózás pedig plusz költségekkel jár: a csomagban, megegyezésben foglalt ár 50%-áért megtehető.


Mi történik akkor, hogyha nem vagyok elégedett a készült képekkel?


Meddig tartod meg a képeket?

Az eddigi munkám során nem volt egy olyan kliensem aki ne lett volna elégedett a róla készült képekkel. Amennyiben ez a probléma a kliensek oldalán áll fent, abban az esetben a fenti hasonló kérdés – válasz segít.
A nyers fájlokat a fotózástól számított maximum 2 hónapig (60 nap), míg a kész, szerkesztett és retusált – már egyszer megvásárolt – képeket a fotózástól számított 4 hónapig (120 nap). Amennyiben elveszítenéd őket vagy elfelejtenéd lementeni őket, abban az esetben díjat számolok fel az újbóli elküldésért.


Mit tartalmaz a "Kollaboráció - Együttműködés"?


Ha kérhetem, akkor elemzed, esetleg kritizálod az Instagram-os, Facebook-os, 500px-es, Weboldalas, stb. képeim?

Amennyiben tudunk együttdolgozni, abban az esetben mind a közösségi oldalaimon tudlak promotálni, illetve képekkel szolgálni. De ez természetesen valami releváns dolgot illetően igyekszem igénybevenni, minden más esetben a Marketing csomag egyike jöhet szóba pár e-mail- vagy telefonváltás után.
Minden hónapban egyszer lesz lehetőség rá. Amennyiben érdekel a véleményem, abban az esetben írj e-mail-t: akosturos.business@gmail.com. De augusztustól előre bejelentve minden hónapban egy napot kijelölök erre a nemes feladatra.


Hol élsz?


Jártál fotós iskolába?

A legtöbb időmet Budapesten töltöm, de Zalaegerszegen, Nagykanizsán, a szlovén – magyar határon, illetve Lendván (Szlovénia) is megtalálsz., Természetesen világszerte elérhető vagyok: vigyél el utazni, kérlek.
Nem, a tudásom nagy részét autodidakta módon szereztem meg, illetve a mentoraim, Nyakasné Kincses Éva, Nyakas Viktor és Horváth Szabolcs segítségével bővítettem azt. Habár 2019/2020-as tanévre jelentkeztem a MOME-ra, a felvételi viszont sajnos nem sikerült.


Feltehetek egy másmilyen kérdést is?

Jelenleg, amennyiben bármiféle kérdésed lenne, azt iMessage-n (+36 30 812 54 06), vagy legjobb opcióként e-mail-ben kérdezd meg (akosturos.business@gmail.com).